På øyhopping i Lillesands skjærgård

På øyhopping i Lillesands skjærgård.

2 små og 2 store i 20 fot med 5 knop og kajakk på slep gjennom Lillesands skjærgård på oppdagelsesferd etter små og store skjærgårdsidyller. Fullpakket av soveposer, badetøy, ullgensere og proviant. Hører om at noen drar langt, men hvorfor skal vi det når vi kan tøffe rundt her i dagesvis midt i det fineste fine.

Vi drar ut fra Vallesverdfjorden og har første matstopp ved Hjelmsholmen/ Nilsholmen rett innenfor Blindleia her er vi i le for havets bølger, mens fartsbølgene fra de store, raske gjennom Blindleia får du også her. Holmene er imidlertid perfekt å bade fra både for små og store, og det store bjørnebærkrattet midt på øya forteller oss at vi bør dra tilbake igjen når det blir plukke-bjørnebær-tid.

I Nilen ligger båtturistene på rekke og rad og få steder er det vakrere enn akkurat her. Hvis du foretrekker og ikke ligge i kø med de andre kjører du inn sandsundet fra Nilen og slår deg til på Øyholmen. Her ligger det små ferdiglagde båthavner for båter som ikke går altfor dypt. Det er klart vann med sandbunn, og selv om vannet ikke har nådd den fantastiske temperaturen enda, må det vasses og bades. Stedet er ypperlig for overnatting!  Litt lenger ute finner du en liten lagune som er helt perfekt for bading på stille dager, men ha med egen kile, det er lite å fortøye i der ute.

Mellom Grønningene utenfor Ågerøya finner du en større lagune som du må dele med flere.

Det er alltid en god ting å lokke med is, men hvorfor dra til Lillesand for å handle? Turen inn til Indre Årsnes Landhandel er stille og rolig og det er ganske gøy å kikke etter Kassetassen som bor i Kassenkanalen.  Er det mye vind ute på havet, vil du finne le for alt her inne. Innerst i Isefjærfjorden ligger Kjøstvedtholmen og Hestsholmen. Hele området ligner mer på en innsjø enn havet, men røper seg med den svake smaken av salt og blåskjellene i strandkanten. Innerst mot enden av Isefjærfjorden finner du kanskje de fineste svabergene, og et grunt område for de som liker å vasse. Hvis du liker rolige farvann å padle i, er også stedet perfekt. Muligheter for å kombinere skog og sjø finnes også her.

I Buttangsund mellom Indre og Ytre Tronderøy fant vi altfor seint på kvelden turens fineste badested for småtroll, klart vann og fin sandbunn, men det var altfor grunt for å ankre for kvelden. Derfor tøffet vi videre med lovnader om å komme tilbake ved en seinere anledning.

På Gitkilsholmen innenfor Mortensholmen er man i le uansett vindretning, det er også ekstra bonus for kveldssol, og god grillmat. Når maten er fortært og solnedgangen nytt til siste stråle lusker en mink langs vannkanten på den andre siden. Den går også en ekstra æresrunde for oss i kombinasjon med frokosten vår morraen etter. Fisken spretter høyt omkring båten, men treffer aldri fiskesnøret som ligger godt forvart i båten.

Selv om sola glimrer med sitt fravær er vinden helt stille og vi velger å tøffe ut fra Lillesand havn gjennom Grunnesund og har et strandhogg helt alene på Lille Malmen. Her beiter det sauer, og et svanepar ser ut til å ha slått seg til ro. For de minste er det en skjermet plass for kajakkpadling på egen hånd. Sørlandet viser seg fra sin aller vakreste side når solstrålene skinner på skrå gjennom skylaget og treffer de blankskurte svabergene her ute.  Et perfekt sted for overnatting.

Under tordenværet overnatter vi på Rånsholmen på utsiden av Justøya. Her er det både grillplass og plass til et par telt. Under den gamle igjengrodde grillen på øya bor det en liten mus, som vi mata med pannekakerester. På vei til doen var bringebæra modne, og går du litt til på stien over øya finner du en hemmelig liten strand med hvit sand og langgrunt til over sundet omtrent. Denne må vi vise til Torunn, sier småtrolla!

2 tanker om “På øyhopping i Lillesands skjærgård

  1. Dette er akkurat som jeg husker det, akkurat slik vi levde somrene i båt på Sørlandet da jeg var guttunge. Ikke i Blindleia, der er jeg faktisk svært lite kjent, men i indre leia mellom Arendal, Tvedestrand o Lyngør, der boltret vi oss sånn som du beskriver.

    Lengter, og VIL tilbake til dette livet, en gang…

    Takk for at du inspirerer! :o))

  2. Det kan da ikke være så vanskelig å komme tilbake til??? Er det ikke bare å gjøre det?
    Vet det er et fint område det du har reist i og, men vi må bli noen fot større hvis vi skal bevege oss dit.. Foreløpig har vi nok av svaberg igjen å utforske her 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s