Jeg og min bedre halvdel har laget en ny side om oss og mat. Den finner du her: www.mathososs.blogspot.com Velkommen til oss. Her vil du finne masse gode oppskrifter. Og følg vår reise gjennom forskjellige land. Og gi oss gjerne tips. Eller sett oss fast på et land vi bør prøve 😉
Er du interessert så heng på..
Gi meg kamskjell, og jeg er solgt!
Jeg elsker å lage mat. Ja, altså ikke nødvendigvis all mat. Den rett etter jobb og skole middagen har jeg ikke nødvendigvis så stor forkjærlighet for. Men når både jeg og lommeboka har tid og anledning til å leke med lekre råvarer for å kunne trylle det om til retter i blandet litt kjærlighet, da viser livet seg fra sin bedre side. Sammen med vinen da.
Å lage mat til mange er også gøy (spesielt om noen andre betaler). Jeg og «min bedre halvdel» har fabulert litt over å få til en mer hobby/ amatørvariant av «kokk hjem til deg» konseptet. Men det var det der med tid da.
Deilig 5 retters:
Parmaskinkerull fylt med avokado og parmensan
Gratinerte kamskjell med hvitløk,chili,tomat og kantarell
Helstekt indrefilet med saltbakte poteter, sylta rødløk, urter og tomater
Osteanretning med konjakkmarinerte aprikoser og karamelliserte valnøtter
Chilibakt ananas med mascarponekrem.
Sommerens beste grillmeny
Jeg elsker grillmat. Grillmat lager lite oppvask, halve middagen kan ordnes utendørs og det er bare å leke seg.
På et svaberg i august hadde vi sommerens (til nå) beste variant.
Entrecote, grilla (alltid litt kortere enn man tror)
Porsjonspakker med poteter: småpoteter, skivet sammen med flere hvitløkfedd finhakket, og en neve urter og to smørklatter i hver pakke.
Paprika (de lange er best) kuttet av på langs og fylt med hvitløk, ingefær, saften av en halv lime og noen strimler squash. Parmesan ost over det hele.
Løkblanding i folie: vårløk, hvitløk, chili og pesto
Til dessert hadde vi foliestekte bananer med smeltet sjokolade…
Grillfest til 20
60 grillspyd
10 pakker foliebakt fisk
3 pakker pølser
Tomatsalat
To grønne salater
En stor bolle guachamole
3 små boller med tzatziki
Knaskebrød
Skål med løkblanding
1 potetsalat
Fersk loff
Lomper
Til dessert
En kasse jordbær
Sukker og fløte
I vannmelon i biter
Marshmellows til grilling
Grillspyd
Vi hadde ca halvparten kyllingfilet og ytrefilet av okse til grillspyd. Det gikk med ca 3 kg ytrefilet og 3 kg kyllingfilet fordelt på fire ulike marinader. Mengden må tilpasses kjøttmengden. Kjøttet ble delt i passe store biter og tredd på våte tregrillspyd:
Marinade til oksekjøtt 1
Youghurt naturell
Raspet fersk ingefær (en stor bit)
4 finhakka chili
Olivenolje
Marinade til oksekjøtt 2
Balsamico
Grovkvernet pepper
Flere Hvitløksfedd
Olivenolje
Marinade til kylling 1
Olivenolje
Sitronsaft
Flere skjeier ferdig pesto
Marinade til kylling 2
Olivenolje
Sitronsaft
Italiensk grillkrydder
Foliebakt fisk
Vi brukte lyr og lange i fiskepakkene totalt ca 2,5 kg
Fiskepakkene ble pakket med
En klatt smør
En halv grovhakket vårløk pr pakke
Finhakket dill og bladpersille (tilsvarende en skjei pr pakke)
To sitronskiver i hver pakke
Dryss med havsalt og grovkvernet pepper.
Tomatsalat
En stor bolle med tomatsalat:
Skivete tomater ca 1,5 kg
1 hel finskåret rødløk
4 skivete mozarella
Legges lagvis
Risle litt olivenolje over, og gi et dryss med grovkvernet pepper.
Pynt med basilikumblader eller bladpersille
Grønn salat
2 Brokkoli (legg brokkolibuntene i nykokt vann og la de stå ca 5 min, hell av vannet)
5 epler skåret i båter
1 pakke ruccola salat
1 stor frisè salat
1 neve bladpersille
Rør inn 4-6 ts med basilikumpesto
Guachamole
5 avokadoer
3 finhakka chili
Saft av 2 lime
2 ss olivenolje
Nykvernet pepper
Skål med løkblanding
Finhakka rødløk
Finhakka vårløk
Finhakka gressløk
Finhakka chili
Tzatziki
En revet agurk
Saften av 1 sitron
To bokser tyrkisk youghurt av 500 g
4 ss olivenolje
4 pressede hvitløksfedd
Litt finhakket bladpersille
Knaskebrød
2 loff i tynne skiver
Smøres godt med en blanding av:
Smør (en boks bremykt)
Sitronsaft av ½ sitron
1 neve finhakket bladpersille
3-4 hvitløksfedd presset
Stekes på grill på 250 grader til skivene blir brune i kantene og sprø.
Serveres varme
1 potetsalat
2 poser amandine poteter
En bolle med finhakkede urter av dill, bladpersille, timian, salvie
1 bunt vårløk, finhakket
Saft av 1 sitron
Olivenolje ½ dl
Mye grovkvernet pepper
En klype salt
1 boks youghurt av 500 g
Alle gjestene grillet maten sin selv på utlånt grill fra barnehagen. Bord til 20 var det plass til i hagen.
Vi hadde bestilt sol fra klar himmel og fikk det!
Aaah – lovende! Denne siden skal jeg følge med på! 🙂