Sommerferie i Potos

 

Vi er i en liten by på sørkysten av Thassos, Potos. Byen er liten nok til at alt er innen 5 minutters rekkevidde, men stor nok til at vi kan variere restauranter og butikker fra dag til dag. I forhold til størrelsen er det egentlig overraskende stor mengde med restauranter og butikker, for ikke å snakke om gyros-sjapper, de finner du mer enn på hvert gatehjørne.

Om kvelden blir gjennomfartsveien full av biler som har parkert for å nyte Potos i kvelds- og nattestimer, og gatene gjennomgår en forandring fra stille og rolig til et folkemylder i løpet av noen små kvarter.

På morraen leder luktesansen vår oss på vei til bakeren hvor ferske middelhavsloff med og uten sesamfrø, crossainter og donuts ligger side om side. På veien går vi forbi en stor halvferdig kirke, som dessverre ser ut til å være rammet av finanskrisa. Ved siden av denne står det et lite tenne-lys-kapell, og i løpet av ferien har vi sponsa den greske kirke med å tenne lys for alle i familien. Så hvis det er noen som kjente seg ekstra tenkt på i ferien vår, så var det nok bare vi som tente lys for deg i den lille søte kirka.

Stranda starter midt i byen, og ønsker du å bade i folkemylderet så er det bare å velge en passende strandbar med tilhørende solsenger, litt lenger ute er det roligere og vi legger oss på solsenger som vi betaler med å kjøpe verdens beste milkshaker, frappe, fruktsalat og mythos. En bedre ordning enn å betale for solstolene for seg selv syns vi.

Stranda i Potos er grov sand og ganske brådypt, men likevel barnevennlig. På grunn av regnet i fjellene som kommer ned gjennom “flomveiene” er det varierende hvor klart vannet er inni byen. Hvis du imidlertid går langs stranda ca 700 meter kommer du til neste del av samme strand, San Antonio stranda. Her er det også to restauranter og solstoler. Stranda her er mer finkornet og den er langgrunn på myk sand, og vannet er klart og vakkert. Disse hundre meterne er dermed vel anvendte for en dag på stranda.

Med bil eller taxi kan du finne den fantastisk vakre Rosogremmos stranda, som ble favorittstranda for våre smågutter. Denne ligger ca 2 km lenger syd, og er dårlig skiltet.  Her er det nesten ikke folk, og heller ingen restaurant. Det finnes en campingvogn som selger gresk salat og toast, og en sovende mann som selger drikke fra sin kiosk. Denne stranda har myk, finkornet strand og er langgrunn og perfekt å trene på å svømme og leke i vann. Er du stille i vannet ser du også de hvite og svarte småfiskene i vannet. De ser ut som vakre akvariefisk. Her er det bare å nyte freden.

Det mest fantastiske er å nyte de siste myke solstrålene i strandkanten, når temperaturen på land og i vann nærmer seg hverandre, og bølgeskvulpene lager ro i kroppen. Men kjenner du likevel at du er sulten og det er tid for å spise anbefales de to restaurantene lengst ut mot moloen i byen. Her var det god mat, litt bris, flott sted å se på solnedgangen og mulighet for at barna kunne leke på stranda når de var ferdig med å spise.

Å avslutte kvelden med et bord fyllt av greske meze retter hvor ingen snarveier er tatt, gir ferien den fullkomne lykkefølelsen.

Reklame

En tanke om “Sommerferie i Potos

  1. Tilbaketråkk: Thassos – en drømmeøy « Gsmil

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s